V maďarskom Szarvasi otvoria výstavu Minulosť a súčasnosť Tatier

21.11.2005 Poprad

Tatranská Štrba 21. novembra (TASR) - V múzeu Samuela Tešedíka v maďarskom Szarvasi bude v utorok 22. novembra vernisáž výstavy Minulosť a súčasnosť Tatier.\r...
Tatranská Štrba 21. novembra (TASR) - V múzeu Samuela Tešedíka v maďarskom Szarvasi bude v utorok 22. novembra vernisáž výstavy Minulosť a súčasnosť Tatier.
Ide o putovnú expozíciu, ktorá mala premiéru začiatkom roka v hlavnom meste Maďarska Budapešti.

Doposiaľ ju inštalovali v národnom parku Dunaj-Ipeľ, Bükk, Aggtelek a Hortobágy, teraz prichádza do národného parku Köröš-Maroš. Výstavu vrátane dvojjazyčného sprievodcu pripravili pracovníci Správy TANAP-u pod záštitou Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky.
\"Informuje o prírode Tatier, ktorú najvýraznejšie ovplyvnili štyria obdobia, \" priblížil obsah výstavy Juraj Švajda zo Správy TANAP-u v Tatranskej Štrbe. Uviedol, že v rokoch 1850 až 1918 to bol rozvoj turistického ruchu a liečebných zariadení, v období 1919 - 1948 rozvoj hotelierstva, sanatórií, kúpeľníctva a turizmu. V roku 1949 vznikol Tatranský národný park a začal sa rozvoj rekreačných a športových areálov.
Pred rokom 19. novembra zasiahla Tatry víchrica, ktorá vyvrátila a polámala stromy na ploche 12 600 ha od Podbanského po Tatranskú Kotlinu.
Autorom scenára putovnej výstavy je profesor Ivan Vološčuk, výtvarné stvárnenie zabezpečila Martina Proháczková a maďarský preklad Šarlota Vološčuková. Výstava informuje o väčších, ale aj každoročne sa opakujúcich menších víchriciach a o pripravovaných projektoch obnovy lesov v Tatrách.
Odkazom výstavy je povinnosť naďalej chrániť, zachovať a zveľaďovať prírodné dedičstvo veľhôr.
 

Vyberte región

mark